bronvermelding genealogie pellemans


a4: Alexander Pellemans.

Hoewel zijn ouders liever hadden gezien dat Lex zou gaan leren voor architect, zij stuurden hem eerst naar de LTS om het timmermansvak te leren, gaf Lex al snel te kennen bakker te willen worden. Op achttien jarige leeftijd verliet hij het ouderlijk huis om op meerdere plaatsen, o.a. in Brussel, het banketbakkersvak te leren. In november 1939 kwam hij naar Eindhoven en net voor het uitbreken van de oorlog ging hij werken bij bakkerij Janssen in de Hooghuisstraat.

 

in de bakkerij bij Jansen

 

Juist om de hoek in de Rechtestraat 34 werkte Jo Weijden in de lingeriezaak van mevrouw Stultiëns. Hoe en wanneer zij elkaar hebben leren kennen is niet bekend, het was in elk geval na de oorlog. Op 16 oktober 1947, direct na hun huwelijk, openden Lex en Jo hun luxe banketbakkerszaak aan de Prins Hendrikstraat. Hier werd ook hun eerste zoon Ronald geboren.

 

interieur winkel Prins Hendrikstraat

 

Door omstandigheden waren zij genoodzaakt de zaak in 1954 naar het Stratumseind te verplaatsen, naast de broodbakkerij van "van Kamp",

 

interieur winkel Statums Eind

interieur winkel Stratums Eind

 

Het gebak van Lex Pellemans genoot vermaardheid, desondanks moesten ze de zaak andermaal verplaatsen. Dit keer naar Geldrop in september 1957, niet lang na de geboorte van hun tweede zoon Egi.

De laatste uitdaging was een modernere, luxere zaak aan de Beneden Beekloop, die in november 1961 werd geopend. Kort daarop werd Lex ziek. Nadat Lex en Jo herhaaldelijk afwisselend in het ziekenhuis hadden gelegen, besloten ze in 1965 de zaak over te doen aan hun eerste knecht A. Dumoulin.

In hun huis aan de Karel Doormanstraat in Geldrop, maakte Lex wel nog tegen St Nicolaas marsepein-figuren voor Dumoulin. In september 1968 overleed Lex na een zoveelste kort verblijf in het ziekenhuis.